Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Tanulmányi statisztikák

A 2022. évi tanulmányi és felsőoktatási felvételi statisztikánk

Egy gimnázium eredményessége több összetevőből áll, amelyet csak akkor tudunk pontosan értékelni, ha minden egyes elemet megvizsgálunk. A legfontosabb kritériumok a következők:

  • a tanulmányi eredmények,
  • az érettségi adatok,
  • a felsőoktatási felvételi adatok,
  • a nyelvvizsgák száma,
  • a kompetencia mérések adatai
  • tanulmányi-, és sportversenyek eredményei.

Ha ezeken végignézünk, azt láthatjuk, hogy mind a hat kategóriában van miért büszkének lenni.

Tanulmányi eredmények

A 2021/22. tanévben – két év COVID és 10 hónapnyi online oktatás után – az iskola tanulmányi átlaga 4,19 lett, alig elmaradva a tavalyi eredménytől (4,24), és majdnem egy tizeddel jobb mint a sokéves átlag, amely 4,1 körül szokott alakulni.

Érettségi vizsgák

Ugyancsak elmondható, hogy annak ellenére, hogy a négy végzős osztály 10 hónapig online oktatásban részesült, nem lettek rosszabbak az előző évek százalékos teljesítményétől.

Az idén 116 diákunk érettségizett, és összesen 616 vizsgát tett, ebből 112-őt (18%) emelt szinten.

Az emelt szintű vizsgák darabszáma csökkent az előző évhez képest, aminek az lehet az oka, hogy több tanuló felsőoktatási szakképzésre jelentkezett, ahová nem szükséges az emelt szinű érettségi letétele. Ezen a szinten érettségiző végzős diákjaink eredményesen vették az akadályokat, hiszen a 116 dolgozat közül csak 19 darab nem érte el a 45%-ot, azaz nem kapta meg az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot. A vizsgázók 64%-a jeles, 19%-a jó osztályzattal zárt, ez közel azonos a tavalyi 60% és 20%-kal, valamint a tavaly előtti 54% és a 21%-os eredménnyel.

Felsőoktatásba felvettek számának alakulása

A gimnázium idén érettségizett tanulói jól szerepeltek az egyetemi és főiskolai felvételi vizsgákon. Az iskolánkból továbbtanulásra jelentkezett diákok 87%-át felvették a kiválasztott felsőfokú intézménybe. Az egyes osztályok felvételi adatait a következő táblázat tartalmazza.

Ez az arány megfelel a szokásos átlagnak, és alig marad el a tavalyitól.

Nyelvvizsga eredmények

Az idén érettségizett tanulók száma 115, ebből legalább középfokú komplex nyelvvizsgával 73 tanuló rendelkezik, amely valamivel jobb a tavalyinál (63%).

A D osztálynál már évekkel ezelőtt látszott, hogy nem lesz túl sok nyelvvizsgájuk. Ők még így is a várakozáson felül teljesítettek.

A felsőfokú komplex nyelvvizsgák száma is az idén visszaesett. Az okok között a COVID biztosan szerepel, de többen inkább az emelt szintű érettségi vizsgát választották (amivel már nem érvényesíthető a nyelvvizsgák pontja is). Emelt szinten viszont majdnem a végzősök fele vizsgázott (51 fő), a többségük 80% feletti eredménnyel.

Kompetenciamérések

A kompetenciamérések eredménye azt mutatja, hogy az iskola általában az elvártnak megfelelően, illetve attól magasabb szinten teljesít, vagyis az intézményünk hozzáadott értéke magas.

Külön kiemelendő, hogy matematikából a hátránykiegyenlítésben nagyon jó pontszámot értünk el, amelyet a nyáron megjelent elemzésben is kiemelnek.

Sport és tanulmányi versenyek eredményei

Sportolóink több sportágban arattak sikereket: birkózásban, röplabdában, kézilabdában, RG-ben, lövészetben, teniszben országos döntőig jutottak a tanítványaink.

Magyar nyelv és irodalomból a Lotz János országos szövegértési és helyesírási verseny országos döntőjébe négy tanulónk jutott be, novellaíró pályázaton országos elismerést kapott egy tanulónk, és számos megyei versenyen nyertek diákjaink.

Angol nyelvből a Langwest versenyen jutott egy tanulónk a döntőig.

A Szántay Csaba országos általános iskolai kémia versenyen ismét 2 csapatunk jutott az országos döntőbe.

Legfrissebb bejegyzések

El Greco vászna

2022. november 16-án 22 érdeklődő szalézis tanuló, Konrád Marianna tanárnő és Somodi-Hornyák Szilárd tanár úr Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban jártak, ahol első alkalommal láthatott a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást.

Tovább »