Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Lego robotok az iskolában

Robotok az iskolában

Soha nem gondoltam volna, hogy szinte felnőtt embereket is leköt a Lego. Nem is tévedhettem nagyobbat. Néhány napja a 11. D osztály fiai és lányai lehetettek az elsők akik a gimnázium által beszerzett 10 Lego robot készlettel a programozás alapjait tanulhatták meg.

A tanulók 5 tanórát tölthettek azzal, hogy megépítsék és programozzák a kicsi játékokat, miközben megismerkedhettek a parancssorok leírásának alapjaival: mit jelent a logaritmus, a ciklus, hogyan lehet feltételeket megadni, mit csinálnak a szenzorok, és hogyan lehet „életet lehelni” néhány műanyag darabkába.

Bizonyára minden ember érdeklődik legalább egy kicsit a Lego robotok iránt. Aranyosak, kedvesek, de legfőképpen a kreativitást fejlesztik. Amikor meghallottuk, hogy az osztályunk, a 11.D, a Határtalanul program keretein belül a Magyarság Háza által szervezett egyik rendhagyó óráján, a Lego robotika órán fog részt venni, nagyon megörültünk. Lázas készülődésbe kezdtünk, a robotok vezérléséhez szükséges programot és útmutatókat töltöttünk le számítógépekre, illetve telefonokra. Osztályunkból sokan informatika fakultációra járnak, így Ők még jobban várták a mai napot. Angelika tanárnő Kassáról érkezett hozzánk, és megismertette velünk a robotok lenyűgöző világát.

Az osztályunk 3-4 fős csapatokat alkotott és így dolgoztunk közösen a robotok technológiáján. Tanárnő nagyon kedves, türelmes, és segítőkész volt. Megtanította, hogy robotjaink ne csak előre, hátra, jobbra és balra menjen, hanem azt is, hogy egy fekete szegéllyel jelzett „tóból” ne tudjanak kimenni, és ha „piros halat” látnak, hanggal jelezzenek nekünk. Nagyon érdekes volt. A végén már annyira belemerültünk, hogy a robot autókat építettünk, és versenyeztettük egymással, természetesen beállítottuk azt is, hogy ne ütközzenek össze.

Rengeteg új dolgot tudtunk meg a robotokkal és a különféle technológiákkal kapcsolatban. Sokan nagyon ügyesek, kreatívak voltak. Egy életre szóló élményt volt. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk rajta.

 

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Sándor István-emléktúra

Április 10-én és 11-én a gimnázium 12. osztályos tanulói Budapestre utaztak, hogy feltárják a XX. századi diktatúrák működését és Sándor István mártírszerzetes tragikus élettörténetét.

Tovább »