Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Kerékpárral a Tisza-tó körül

Az iskolánk mindig is elhivatott volt abban, hogy a fiatalokat a sport és a természet szeretetére neveljük. Ennek egyik példája, hogy hagyományosan ősz elején kerékpártúrát szervezünk a Tisza-tó körül. Kerekezés közben feltárulnak ennek a környezetnek a természeti szépségei, állatvilága, és egy kicsit azt is megmutatjuk, hogy viszonylag nagy távolságot is képesek vagyunk megtenni anélkül, hogy autóba üljünk.

– kép: bringazas.hu

Ebben a tanévben a Városi Civil Alap támogatása is segítette az ügyet, így még kevesebb költséggel járt a résztvevők számára. Az eseményt az tette még különlegesebbé, hogy a Magyar Diáksport Napjára időzítettük a programot.

– kép: erke.hu

Reggel fél hétkor találkoztunk a gimi parkolójában, ahol a szülők segítségével szállításra alkalmassá tettük kerékpárokat, majd bepakoltunk a kisteherautóba és az utánfutóba. Kicsivel hét óra után a kényelmes busz is elindult, és másfél óra múlva megérkeztünk Poroszlóra, a kiindulási helyszínünkre. Ott találkoztunk Konrád Marianna tanárnővel és párjával, Tóth Istvánnal valamint az egyik tanulónkkal és szüleivel, Szabó Jánossal és Szabóné Sztrapkó Tímeával, akik csatlakoztak hozzánk.

– fotó: Balla Árpád

– fotó: Balla Árpád

Az időjárás kegyes is és kegyetlen is volt hozzánk egyszerre: nem volt sem túl hideg, sem túl meleg. Csak az a szél, az az erős szél ne lett volna … no, az nem hiányzott senkinek. Mindenesetre megfogadtuk az egyik helyi tanácsát, aki azt javasolta, hogy ne Sarud, hanem Tiszafüred irányába induljunk el, hogy visszafelé segítsen minket a hátszél.

Így északra fordultunk, majd rögtön keletre, hogy átkeljünk a nemrégen átadott új kerékpárút szakaszra, amely végre lehetővé teszi, hogy a teljes tavat biztonságos körülmények között lehessen körbetekerni. Az tapasztaltuk, hogy a mintegy 7 km-es szakasz nem véletlenül nyerte el az év kerékpárútja címet. A nyomvonala nem érinti az utat, attól árokkal elválasztva halad. Több híd segíti az ártéren és a vízen való átkelést. A felülete tükörsima, és élénk sárga színű festéssel van két sávra osztva. Sajnos egy rövid szakaszon le volt zárva valamilyen építkezés miatt, így a csapattal pár száz méteren át a közútra kényszerültünk.

Az első, rövidebb megállót Tiszafüreden tartottuk, ahol bevártuk egymást. A következő etap már jóval hosszabb volt, 26 km-t kellett lebiciklizni hogy elérjük a tó délnyugati szélét. Sajnos időnként olyan erős szél fújt, hogy hiába tekertünk teljes erővel, alig haladtunk. Néha pedig egy-egy oldallökés majdnem felborított minket. Ez volt az a pont, ahol néhányan – köztük én is – feladtuk, onnantól mi a csoportot nyomon követő biztonsági autó kényelmét élveztük, míg a többiek folytatták a túrát.

Még két megálló következett: az első Kiskörénél, a második pedig Sarudon volt. Onnan már csak egy laza 10 km-es szakasz levezetőként szolgált.

A 66 km-t végül a vártnál kicsit hosszabb idő alatt, de jókedvvel teljesítették a fiatalok, akiket elkísért három pedagógus (Konrád Marianna, Kondor István és Farkas Barbara) illetve a követőkocsiban Pásztor Péter és Szabó János és Szabóné Sztrapkó Tímea is. Nekik, valamint Konrád Marianna tanárnő párjának, Tóth Istvánnak külön köszönöm a közreműködést és a segítséget!

Már csak egy dolog maradt hátra: a kimerült csapat jól megérdemelt gulyáslevessel és palacsintával pótolta az elvesztett kalóriákat a poroszlói Kormorán étteremben, és jóllakottan indultunk haza.

Köszönjük a sofőr közreműködését is.

A program a „Légy nyitott a világra” elnevezésű, a Városi Civil Alap „VCA-KP-1-2021/4-000691” pályázat forrásából valósult meg.

Szöveg, fotók: Balla Árpád

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések