Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Rockopera a Szaléziban

Bár nincs drámatagozatunk, a színház világa nem áll távol a gimnáziumtól. Diákjaink és tanáraink projektek keretében néznek meg előadásokat, pillantanak a kulisszák mögé, vagy éppen meghívott színészekkel, társulatokkal vesznek részt rendkívüli magyarórákon. S bár már az új nemzeti alaptanterv megszüntette a tánc és dráma projektünket, az előadóművészet továbbra is él. Ennek ékes bizonyítéka a 2023. június 7-én bemutatott Gyermek fénye c. rockopera. 

Szüts István, Vassné Szokircsák Diána és Ábrahám Béla

Gyermekek fénye

A rockopera Don Bosco születésének 200. évfordulója méltó megünneplésére készült. A szöveget Szöke István Attila írta, és Szüts István zenésítette meg. Az ősbemutatója 2015. augusztus 10-én volt a Szalézi Partfesztiválon. 

A cselekmény Don Bosco életének legfontosabb állomásait mutatja be.

A közönség

Az ötlettől a megvalósításig

Vassné Szokircsák Diána, magyar nyelv és irodalom szakos tanár különösen szívén viseli a színészetet. Fontos számára, hogy a tanulói ne csupán a tankönyvekből, hanem a gyakorlatból is megismerjék az előadóművészet ezen ágát. A művészetek foglalkozások keretében színházba járnak, rendkívüli magyarórákat tartanak – akár meghívott színészekkel is. Amíg lehetett, a tánc és dráma projektek keretében tanította meg a színészet apró fortélyait. 

Farkas Barbara angol-magyar szakos tanárunk, a Szalézi Gála rendezvényünk főszervezője pedig teret ad a tehetségek bemutatkozásának is.   

Az idén megszületett az ötlet: mi lenne, ha keresnénk elegendő tehetséges diákot, és egy teljes színdarabot adnánk elő? A gondolat gyökeret vert, és több hónapos előkészület, forgatókönyvírás, szereplőválogatás, próba után 2023. június 7-én bemutatásra került a Szalézi Gimnázium tanulóinak előadásában a rockopera. 

Az előadás

A Don Bosco születésének 200. évfordulájára készült zenés művet most Vassné Szokircsák Diána tanárnő álmodta színpadra. 

A rockopera Don Bosco élete alapján íródott, felidézi az álmát, bemutatja a kapcsolatát a fiatalokkal, az Oratórium és a Szalézi Társaság megalapítását, szellemiségének elterjedését. 

A délelőtti előadást a gimnázium tanulói, a délutánit a nagyközönség számára szervezték. Ez utóbbi meglepetése volt, hogy a nézők között foglalt helyet a rockopera zeneszerzője, Szűts István is, aki elismerően nyilatkozott a gimisek előadásáról.

A sikerhez hozzájárult a Barcika Art Nonprofit Kft is azzal, hogy rendelkezésre bocsátotta a színpadot a Sky Studió a fényeket;  a Don Bosco Sportközpont a helyet és a technikát biztosította. 

A főszereplők:

Narrátor: Goór Csenge 11.D 
Don Bosco: Spirkó Balázs 11. C

A lány: Bóna Eszter 9.B 
A fiú: Oláh Bálint 9.C

További szereplők:

Alföldi Alexa 8.B

Baán Emma 10.C

Barna Boglárka  10.C

Deme Anna 10.C

Fehér Petra Regina 10.B

Gábor Lajos Gábor 11.C

Kocsis Ádám 7.A

Kovács Ádám 11.C

Kovács Eszter 8.B

Liszkay Violetta 7.B

 Méhész Gerda 11.C

Molnár Márk 11.C

Molnár Vajk 11.C

Rási Flóra 9.B

Sipos Kristóf 11.A

Szárnya Armand 11.C

Tóth Csilla 11.A

Turai Eszter 11.A

Visoczky Zsófi 9.B

Stúdió:

Backup staff

Emri Dániel (külön köszönet a munkájáért)
Palkó Dominik 10.B
Szegő Bálint 10.B

Fotógaléria:

Szöveg: Szobonya Boglárka, Balla Árpád

Fotók: Tóth Marcell, Balla Árpád

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Székelyföldi találkozások

A „Határtalanul” pályázat támogatásával egy hetet töltöttünk el a történelmi Erdélyben. Megismerkedtünk a hagyományos gyimesi életmóddal. Felidéztük közös múltunk irodalmi és történelmi emlékeit.

Tovább »