Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Pindurból pandúr

JAIDZISZ ERIK volt tanítványunk, aki hat évet töltött az iskola falai között, decemberben visszatért hozzánk egy napra, hogy a Közszolgálati Egyetemről tájékoztassa a diákjainkat. Ebből az alkalomból kérdezte őt a Diák Média Group csapata.

Jaidzisz Erik
Jaidzisz Erik

Az orientációs napunk alkalmából rengeteg diák tekinthetett be különböző egyetemek életébe. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy volt diákunk képviseletében jelent meg amit hatalmas örömmel fogadtunk. Jaidzisz Erik 2020-ban ballagott el iskolánkból, azóta Budapesten most harmadéves. Interjúnkban nem csak az egyetemet ismerhettük meg, hanem az ő Szaléziban töltött éveit is.

Honnan jött a rendészeti?

Én már öt éves korom óta azt fújom otthon,  hogy mindenféleképpen tűzoltó szeretnék lenni. A vonulós tűzoltói pályát elvetettem, mert egyetemet szerettem volna végezni, így jött nekem a Közszolgálati Egyetemnek a katasztrófavédelmi intézetén belül az iparbiztonság szak. Ez egy 3 éves képzés amiben én megtaláltam önmagam.

Akik ebben a szakmában szeretnének elhelyezkedni mit ajánlasz nekik?

Alapvetően én egy nyelvvizsgát ajánlok nekik, egy B kategóriás jogosítványt mindenféleképpen, egy emelt szintű érettségit, ami lehet töriből, matekból, tesiből, magyarból, rendészeti ismeretekből. Ezenkívül fizikai felkészültséget és egészségügyi felkészültséget is fejleszteni kell, ha erre a pályára szeretnének jelentkezni.

Mit gondolsz mitől lett mostanság ez a hivatás ennyire felkapott?

Nagyon sok embernél az veszem észre hogy a rendőri vagy a tűzoltói esetleg a pénzügyőr hivatás azért lett ilyen felkapott mert karriert látnak benne. Egyetemen belül hogy ha elvégzed nagyon nagy az előrelépési lehetőség nagyon sok lehetőséget nyújt az egyetem így én úgy érzem hogy Magyarország egyik legösszetettebb,legmultifunkcionálisabb egyetemére tud jelentkezni aki hivatásosnak jön vagy aki civilnek jön az is.

Mesélj kérlek a gimnáziumi évekről !

Én ugye 2016-ban jöttem ide hatosztályos gimnáziumba, humán szakra. Én inkább humán beállítottságú vagyok ezért töri fakos voltam, és ebből is emelt érettségiztem. Nekem Kiss István tanár úr  volt az osztályfőnököm, és én úgy érzem nagyon jó osztályközösséget épített össze. Igazából amikor ide jártunk az iskolának mi voltunk a csínytevői, ezt mindenki tudja és minden tanár így emleget minket a mai napig. Úgy érzem hogy nagyon sok mindent vittem magammal gimiből. A beállítottságomat, azt hogy én nagyrészt mindig jókedvű vagyok, mindig pozitívan állok az élethez, az emberszeretet vittem magammal, az összetartást meg az alapvető emberi tulajdonságokat. A 6 év alatt ezeket vettem magamhoz . Azért ne felejtsük el azt sem, hogy itt a tanári közösség is annyira jó és annyira összetartó. Nagyon jól tudják átadni a tudásukat épp ezért nagyon jól lehet tanulni. Én ezért szeretem nagyon ide járni. Nem mellesleg, itt szereztem meg a nyelvvizsgámat is úgy, hogy az is egy plusz pont a tanárok részére.

Erik előadás közben

A szaléziban milyen sport tevékenységeken vettél részt?

A Szaléziben alapvetően úszással kezdtem amíg volt úszószakosztályuk. Utána áttértem a kézilabdára, amikor az uszoda bezárt. Akkor még Kovács László tanár úr is itt volt igazgatóhelyettes, aki tartotta a kézi edzéseket Móth Éva tanárnővel együtt. Én akkor nagyon megszerettem a kézilabdát, bele is kerültem az iskolai csapatba. Jó eredményeket értünk el. Később ez nekem abbamaradt: egy idő után áttértem a konditerembe járásra. Ha újra kezdhetném akkor folytattam volna inkább a kézilabdázást.

Most visszagondolva az eddigi életedre mit csinálnál másképp?

Én úgy érzem, hogy mindent ugyanígy csinálnék, ahogy eddig csináltam. Ugyanígy. ebbe a suliba járnék, ugyanúgy erre az egyetemre jelentkeznék. A kézilabdát nem kellett volna abbahagynom, de mást mindent ugyanígy tennék, ahogy eddig.

Mi volt a családnak és a környezetednek a reakciója hogy te a Közszolgálati Egyetemre jelentkeztél, és hogy tűzoltó szeretnél lenni, és arra amit eddig elértél?

A család alapvetően támogató volt. Végig támogattak abban, amit én csináltam, és amit szerettem volna csinálni. Semmi olyan hátrányom nem ért a családom felől, hogy nekem ne legyen jó. A pesti életemben és minden egyébben is segítséget nyújtottak nekem.

Mik a jövőre nézve a céljaid?

Erik közönsége

Le szeretnék érettségizni biológiából vagy közép vagy emelt szinten, és utána el szeretném végezni a mentőtiszti képzést, és a doktor szolgálatnál szeretnék elhelyezkedni mint tűzoltó doktor.

Zárásként még azt szeretnénk megkérdezni hogy miért szeretettél ide járni?

Igazából egy nagyon jó közösség a gimi. Nagyon, nagyon szerettem ide járni, ezt nem tudom elégszer elismételni. Rengeteg programjuk van, amit ki is használtam, hiszen részt vettem olyanokon, mint pl. a lengyelországi vagy csehországi kiránduláson, szerb túrán. Szinte mindegyik elém táruló lehetőséget kihasználtam. Úgyhogy én ezt ajánlom a jövő nemzedékének is: minden ilyen lehetőséget ragadjanak meg, és az életben legyenek jó emberek.

Az interjút készítette: Tardi Kendra

Fotó: Tóth Marcell

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Székelyföldi találkozások

A „Határtalanul” pályázat támogatásával egy hetet töltöttünk el a történelmi Erdélyben. Megismerkedtünk a hagyományos gyimesi életmóddal. Felidéztük közös múltunk irodalmi és történelmi emlékeit.

Tovább »