Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Beiskolázás - GYIK

Igen. Nem tartunk külön nyelvből felkészítést. A felvett diákok angol tudását viszont felmérjük, ez alapján osztjuk be őket két csoportba. Mindkét csoport azonos óraszámban tanul (első évben heti 18, utána hetente 5-5, 12. osztályban 6 órában). A különbség csupán annyi, hogy azok, akik alacsonyabb szintű angol nyelvi készséggel érkeznek, értelemszerűen alacsonyabb szintről indulnak.

Arra is van lehetőség, hogy csoportot váltsanak.

Igen, minden ide jelentkező tanulónak meg kell írnia, de nem kell emiatt túlzottan aggódni. Érdemes viszont készülni rá. Sokat segít, ha a korábbi központi feladatokat megoldják. Ezek itt találhatók.

Az országos írásbeli központi felvételire a jelentkezés egy formanyomtatvány kitöltésével történik, amely majd elérhető lesz az iskola honlapján, de a portán fogunk biztosítani nyomtatott verziót is. A nyomtatványt kitöltés és aláírás után legkésőbb 2021. december 3-ig kell abba az iskolába eljuttatni, ahol a felvételi dolgozatot szeretnék megírni. Azt javaslom, hogy aki ide szeretne jönni, itt írja a felvételijét is, hiszen így egy kicsit ismerkedik is az iskolánk légkörével, a tanárainkkal.

Sajnos ezt nem lehet megmondani, mert ez minden évben több tényezőtől függ:
  • a jelentkezők száma,
  • az általuk szerzett pontszám,
  • valamint az első helyen jelentkezettek száma és
  • a további helyeken jelentkezett, de máshova fel nem vett diákok száma együttesen határozza meg, hogy kik kerülnek be az intézménybe.
Ha a nagy átlagot nézem, kb. a jelentkezők 70-80%-a biztosan felvételt nyer.

A jelentkezés két lépcsőben történik, akár 6., akár 8. után szeretne felvételizni hozzánk a tanuló.

  1. 2021. december 3-ig jelentkezni kell a központi írásbeli felvételire, majd ezt meg is kell írni 2022. január 22. 10.00– tól.
  2. 2022. február 18-ig legkésőbb be kell nyújtani a felvételi jelentkezési lapot online a központi felvételi eljárási rendszeren keresztül.

Sajnos erre a kérdésre sem tudok pontos választ adni, hiszen ez is az adott évben a hozzánk jelentkezett tanulók számától, a hozott (általános iskolai eredmény) és a szerzett (felvételi dolgozat) pontok nagyságától függ. Kb. a maximális pontszám 50-80% között mozog a bekerülési pontszám.

A négy és öt évfolyamos osztályokba felvételizőknél a 7. év végi és a 8. osztály félévi irodalom, nyelvtan, idegennyelv, történelem, matematika és fizika osztályzatok számítanak.

A hat-és hétévfolyamos osztályba jelentkezőknek a 6. osztályos félévi eredmény számít. (minden tantárgy)

Legfrissebb bejegyzések

El Greco vászna

2022. november 16-án 22 érdeklődő szalézis tanuló, Konrád Marianna tanárnő és Somodi-Hornyák Szilárd tanár úr Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban jártak, ahol első alkalommal láthatott a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást.

Tovább »