Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

„Ne sírj, mert vége lett, mosolyogj, mert megtörtént!”

Az utolsó becsengetés előtt

A ballagás megható pillanata a diákéveknek. Ennek tudatában készülődtek az alsóbb évfolyam diákjai és tanárai is már napokkal korábban, hogy méltó ünneplőbe öltöztessék a gimnázium folyosóit és tantermeit.

Az utolsó osztályfőnöki órára 10.30-kor csengettek be. Az utolsó összeölelkezések; egyszerre könny és mosoly az arcokon.

11-kor a négy végzős osztály az iskolazászló mögött indult búcsúmenetére. Az udvaron díszsorfal és az iskolai kórus várta őket. A felsorakozott ünneplők előtt a négy osztály ballagási mottói hangoztak el. Hagyomány, hogy a végzős osztályok emlékszöget vernek az udvaron álló Valkóca-fába (Tamás Ferenc, 12.A, Nagy Albert, 12.B, Czikó Bence, 12.C, Fejes Hunor, 12.D).

Búcsú a Szent Család-templomtól

A gimnáziumból a ballagási menet a Szent Család-templomba tartott. Az iskola mellett a legfontosabb eseményeink, ünnepeink, miséink helyszínére. Az oltár előtt Ábrahám Béla atya, Kovács Sándor atya és Janka Gábor atya fogadta a diákokat.

Béla atya a különböző felekezetek köszöntésével szólította meg a ballagókat. A keresztény hit tiszta forrás, melyből mindig meríthetünk életünk során.

Gábor atya a kősziklára épített ház példázatával mutatott utat a nagybetűs  élet kapuján átlépő diákoknak. A templomi búcsúzást közös ima és az áldás zárta.

Ballagási ünnepség a Don Bosco Sportcsarnokban

A hozzátartozók többségének itt volt lehetősége együtt ünnepelni a ballagókkal.

A 11. évfolyam nevében Boros Bíborka búcsúzott a végzősöktől, majd Goór Csenge 12. D osztályos tanuló mondta el érzelmekkel teli gondolatait a ballagó diáktársak nevében:

„Most itt állok elszorult torokkal és remegő kezekkel, tudatosulva bennem, hogy valami most véget ért.”

Mondatait az emlékezés, a köszönet és kikerülhetetlen továbblépés szavai töltötték meg. Búcsúbeszédét egy Don Bosco idézettel zárta:

„Tegyetek mindent szeretetből, és semmit sem kényszerből!”

Búcsúbeszédek

Zászlóátadás

Ballagási hagyományainkhoz tartozik, hogy a végzőseink átadják az iskola zászlaját a 11. évfolyam képviselőinek, s egyúttal felkötik az emlékszalagot. Közben az osztályok képviselői az osztály búcsúmondatává vált idézetet mondják el.

Végzős zászlóátadók voltak:

Király Balázs 12. B, Molnár Vajk 12. C, Juhász Levente 12. D osztályos diákok.

Az iskolazászlót átvették:

Fónagy-Ács Áron 11. C, Fóris Ákos 11. D, Kohut Szabolcs 11. D osztályos tanulók.

Az osztályok idézeteit felolvasták:

Vattay Dorka 12. A, Ölveczki Boglárka 12. B,  Veres Kinga 12. C, Varga Dávid 12. D osztályos tanulók.

A szalag felkötésében segítettek: Tóth Leila 12. A, Fodor Zsófia 12. B, Fodor Mirjam 12. C és Törő Tímea Liliána 12. D osztályos diákok.

Igazgatói beszéd

„Ne sírj, mert vége lett, mosolyogj, mert megtörtént!”

(Gabriel García Márquez)

Balla Árpád, igazgató úr az utolsó csengőszó soha nem feledhető fájdalmas és varázslatos kettősségéről beszélt. Az iskola kapujáról, mely annak idején befogadott, most pedig elbúcsúztat minden végzős diákot.

Beszédében kiemelte: közös éveink alatt, mi, pedagógusok sokat adtunk Önöknek, de mi is sokat kaptunk Önöktől, mi is tanultunk.

Külön szólt minden végzős osztályhoz, közös emlékeket, eredményeket felidézve. Végül megköszönte az osztályfőnökök, a tanárok és a szülők segítő közreműködését is, hiszen nélkülük sokkal üresebb lenne az elmúlt évek eredményeitől, sikereitől roskadozó kosár.

Vers és ének

A búcsúbeszédek között Svéd Mátyás tanár úr és a gimnázium kórusának színvonalas előadását hallhattuk, majd Szabó T. Anna Útravaló című versét Biriki Vanda 11. C osztályos tanuló szavalta el.

Akikre büszkék lehetünk

A ballagási ünnepség egyik legszebb része, az elismerések, díjak átadása következett. Minden évben komoly kihívás a díjazottak kiválasztása, hiszen kimagasló eredményekben gazdag éveket tudhatnak maguk mögött idei végzőseink is.

 Az alábbi tanulók részesültek elismerésben:

Jutalomkönyvet kapott:

Jutalomkönyvben részesülnek azok a diákok, akik kitűnő tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, vagy kiemelkedő közösségi/kulturális munkát végeztek az évek alatt.  

12. A osztály: Molnár Glória, Tamás Ferenc, Váradi Eszter, Vattay Dorka, Zupkó Viktor.

A 12. A osztály díjazottjai

12. B osztály: Dávid Viktória Magdolna, Fodor Zsófia, Gombkötő Anna, Horváth Dóra, Király Balázs, Maár Martin, Molnár Zsombor Benedek, Nyitrai Rebeka, Ölveczki Boglárka, Radványi Fanni Anna, Szabó Aida.

A 12. B osztály díjazottjai

12. C osztály: Alexa Noémi, Czikó Bence, Demeter Csenge, Fodor Mirjam Gábor Lajos Gábor, Képes Maja, Ónadi Viktória.

A 12. C osztály díjazottjai

12.D osztály: Fejes Bertalan Hunor, Mérten Lilla, Mihalik Máté, Pató Dalma, Törő Tímea Liliána, Varga Dávid.

A 12. D osztály díjazottjai

Iskolánk kiemelkedő sportolói is elismerésben részesülnek. A sportköri díjakat Kovács László úr, a Szalézi Diáksport Egyesület elnöke adja át.

A gimnáziumban eltöltött 4-5-6-7 év kitartó munkájának köszönhetően számos győzelem kötődik kézilabdásaink nevéhez.

 

A fiúcsapat tagjai: Baán Domonkos, Bakó Milán, Gula Bence, Kalmár Botond, Kiss Bence, Lackó Máté, Lukács Kristóf , Réti Levente, Somodi Hornyák Bence, Tóth Zsombor Zoltán.

A kézilabdás lányok: Hacsi Léna, Méhész Gerda, Raji Virág, Tóth Leila, Váradi Emma, Zabolai Dorina Renáta.  

Röplabda. Az országos döntőkön amatőr, illetve profi kategóriában elért dobogós helyezésekért, nemzetközi Szalézi Világkupán elért 3. helyezésért elismerésben részesül:

Molnár Márk Patrik, Molnár Vajk Boldizsár, Pásztor Levente, Toma Gergely Ádám.

A tenisz diákolimpia országos döntőjében Kis-Molnár Ákos a dobogó legfelső fokára állhatott, míg Maár Martin 3. helyezést ért el.

Minden ünnepségen számítani lehetett a tornászlányokra. Megyei diákolimpiai versenyeken és ritmikus gimnasztika országos diákolimpián szerepeltek a 4-5 év alatt, legutoljára 2024.03.15-én lettek országos diákolimpiai bajnokok Goór Csenge, Mérten Lilla és Sivák Lara.

Rubato-díj

Ezt a díjat minden évben az a ballagó diák kapja, aki tanulmányai alatt az énekkar aktív tagja volt. Ebben a tanéveben az elismerést Fábián Luca Fruzsina 12. B osztályos diák vehette át. A díjat Svéd Mátyás tanár úr, iskolánk énektanára adta át.

Hitélet

Hitéleti tevékenységéért tárgyjutalomban részesültek Sipos Kristóf és Zupkó Viktor 12. A osztályos tanulók. A díjat Ábrahám Béla atya, a gimnázium nevelési igazgatóhelyettese adta át.

Alapítványi jutalom

Iskolánk hagyományai közé tartozik, hogy a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Alapítványa jutalomban részesíti a kiváló tanulmányi, sport- és közösségi munkát végző tanulókat. Idén a díjakat Fucskó János úr, a kuratórium elnöke adta át.

A kuratórium döntése alapján Pro Schola et labore kitüntetést, valamint a vele járó 40.000 Ft-os pénzjutalmat a következő tanulók vehették át:

Turai Eszter, Zabolai Dorina Renáta, Rémiás Fanni, Turi Hanna, Méhész Gerda, Zelena Boglárka Eszter, Goór Csenge, Toma Gergely Ádám

Pro Schola et labore-díjasok

Szalézi-díj

Iskolánk legrangosabb díja a Szalézi-díj, melyet azok a diákok kaphatnak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményük mellett a sportban, a közösségi munkában vagy kulturális területen is kiemelkedő eredményeket értek el, iskolánk hírnevét számos rendezvényen, versenyen öregbítették.

A kuratórium döntése alapján a Szalézi-díjat és a vele járó 60.000 Ft-os jutalmat a következő tanulók nyerték el:

Tóth Csilla, Gass Eszter, Spirkó Balázs, Sneider Balázs

Szalézi-díjat kaptak

Polgármesteri díj

Kazincbarcika város polgármesterének dicséretében részesült Tóth Marcell 12. A osztályos tanuló. Az elismerést a végzősök városi ünnepségén vehette át.

Szülői munkaközösségi emléklapot kapott:

A szülői munkaközösség emléklappal mond köszönetet azoknak, akik 4-5-6-7 éven át segítették munkáját. Az emléklapokat Polonkainé Baksy Katalin tanárnő, a szülői munkaközösség elnöke adta át a következő szülőknek: 

Molnárné Gregovszki Ibolya, Tóthné Lipták Szilvia, Váradiné Veres Andrea, Gál Zsuzsanna, Radványi Zsoltné, Rémiásné Gulyás Anita, Szabóné Viktor Anett, Boldizsár Adrienn, Király Erika, Kis-Molnár Csabáné, Fodor Mónika, Goór Zita

Gratulálunk a díjazottaknak!

Fotó: Deme Zsolt

Szöveg: a hivatalos forgatókönyv felhasználásával (Szabóné Gonda Zsuzsanna)

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Péliföldszentkereszt – hittanprojekt

A 10.A és a 10.D osztály rendhagyó módon egy közös hittanprojekten vettek részt. A programsorozat alatt egyháztörténeti és történelmi ismereteket is szereztek a diákok. A háromnapos projekt a teremtésvédelem jegyében telt.

Tovább »