Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Hasznos információk a végzett tanulók számára!

Remélem, már mindenki túl van az érettségi izgalmain. Ez volt a legutolsó mozzanat, amely a Szalézi gimihez kötött titeket. A bizonyítvány átadása olyan, mint a születésnél a köldökzsinór elvágása. A biztonságból újfent átkerültetek a bizonytalanba. Valóban kitárult előttetek a világ, amely tele van ismeretlennel. Ezek között meg kell küzdeni a megváltozott játékszabályokkal, amelyek közül néhány rávilágít ez a cikk.

Mikor szűnik meg a tanulói jogviszonyom?

Ez az egész cikk azért született, mert néhány évvel ezelőtt az egyik végzős nekem szegezte ezt a kérdést. Hozzáteszem, jogosan.

Nos, a válasz, hogy a végzést követő első érettségi időszak utolsó napján. (Első, utolsó?) hallom a kérdéseket. Sajnos a jog nyelve már csak ilyen. Akkor most fordítok: számotokra a végzés napja 2024. május 3. Az első utána következő vizsgaidőszak az, aminek most lett vége. Ennek az utolsó napja pedig a július 3. Vagyis a tanulói jogviszonyotok megszűnt 2024. július 3. napján.

Ez azt jelenti, hogy már nem is használhatom a diákigazolványomat?

Kép forrása: Eduline

Nem. A diákigazolvány érvényessége a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-ig tart, vagyis addig nyugodtan használhatjátok, és minden kedvezményét élvezhetitek, ideértve az utazási kedvezményt is.

Remélem, hogy a jogosultságotok ezután is megmarad, de az már az egyetem által kiadott diákigazolvány miatt lesz.

Iskolalátogatási támogatás (alias: családi pótlék), adókedvezmény

Azzal, hogy a középiskolát elhagyjátok, megváltoznak az eltartottak után járó adókedvezmények és a családi pótlék szabályai is. A szülők a részletekkel kapcsolatban forduljanak a munkáltatójukhoz, ők fogják tudni a pontos szabályokat, és azt, hogy mit hogyan kell kitölteni.

És az egészségügyi ellátás?

A nappali tagozatos tanulók egészségügyi ellátásának költségeit az állam fedezi. Amennyiben felvesznek ilyen képzésre (egyetemre, felsőfokú szakképzésre, vagy szakmát tanulsz), a biztosítási jogviszony folyamatos marad. Ha valami miatt mégsem folytatnád tanulmányaidat, akkor a biztosítási jogviszony a diákigazolvány lejártáig érvényes, utána pedig még 45 napon át passzív jogon vagytok jogosultak rá. Vagyis 2024. december 15-e után csak akkor kaptok ingyenes orvosi ellátást, vehettek támogatott gyógyszereket, ha:

a) közben munkába álltatok, és a munkáltató bejelentett, és fizeti a terheket,

b) nem dolgoztok, de kifizetitek az egészségügyi hozzájárulási járulékot, amelynek az összege havonta 11300 Ft. Az adóhatósághoz kell bejelentkezni a 18T1011-es adatlap kitöltésével.  Az adatlap letölthető elektronikusan, vagy papír alapon is beszerezhető bármely ügyfélszolgálaton.

Jelezzetek vissza a volt osztályfőnökötöknek!

Kérek minden most végzett diákunkat, hogy ha megtudjátok a felvételi eredményeteket, értesítsétek a volt osztályfőnökötöket! Az sem baj, ha nem vettek fel, vagy nem oda, ahova szerettetek volna menni, nem ez a lényeg, hanem – mint ahogy a szülők is – mi is szeretnénk tudni arról, hogy mi történt Veletek. Előre is köszönjük!

Kellemes nyári szünetet kívánunk!

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

„Minden búcsú egy köszöntés is egyben.”

A napokban tartottuk Dúl Imre tanár úr nyugdíjas búcsúztatóját. Tanár úr igazi közösségi ember, aki matematika-fizika-informatika szakos tanárként a tanórákon túl lelkesen kapcsolódott be a gimnázium művészeti és közösségi életébe.

Tovább »