Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Válassz második idegen nyelvet!

Mint minden gimnáziumban, nálunk is kötelező két nyelvet tanulni. Az angolt a tanulók elkezdik már attól a pillanattól kezdve, hogy belépnek az intézményünkbe. 9. évfolyamtól kezdve pedig négy éven át egy második nyelvet is választani kell.

Ha most 8. A, 8. B vagy 9/Ny osztályba jársz, kérlek töltsd ki a felmérést, amelyben megjelölheted, hogy a négy nyelv közül melyiket választod! Az űrlapot a képre kattintással érheted el. Figyelem! A kitöltéshez be kell jelentkezni az iskolai O365 rendszerbe! A bejövő 9. C osztályba bekerülő diákok igényeit is figyelembe véve fontos tudni, hogy ha nagyon kevesen választanak egy adott nyelvet, akkor azt a csoportot nem fogjuk tudni beindítani, így lehet, hogy másik nyelvet kell választani.

Fontos-e még a nyelvtulás?

Sokan gondolnak arra, hogy minek tanuljanak nyelveket, amikor az MI (mesterséges intelligencia) meg fogja oldani helyettünk a fordítást. Az biztos, hogy sokat segíthet rajtunk, és a technológia már ma is lehetővé teszi, hogy megértsünk olyan nyelveken írt dokumentumokat, cikkeket, amelyeket nem ismerünk. De ha beleolvasunk, látjuk, hogy azért még messze van az az idő, amit a Star Trek sci-fi sorozatban láthattunk: egy kommunikátor, ami a tulajdonos saját nyelvére fordítja le a más világokból érkező intelligens életformák nyelvrendszerét.

A nyelvtanulásnak több haszna is van azon kívül, hogy kommunikálni tudunk azokkal, akik más ország nyelvét beszélik. Nézzük, melyek ezek:

  1. Ha idegen nyelvet tanulsz, fejlődik a kommunikációs készséged, új ismerősöket, barátokat szerezhetsz, nő a kapcsolati hálód, és jobban meg fogod érteni mások gondolkodásmódját is, ezzel növelve az érzelmi intelligenciádat és az empátiakészségedet is.
  2. Segít a karrierlehetőségek bővítésében: akár itthon, akár külföldön szeretnél letelepedni, jóval szélesebb körben kereshetsz állást magadnak, és annál jobb lehetőségeid lesznek.
  3. Az idegen nyelvek ismerete növeli azt a képességet, amivel megérted más országok kultúráját, szokásait, értékrendjét és történelmét. Nyitottabb leszel a világra.
  4. Bármilyen fura is, ha nyelvet tanulsz, fejlődik a gondolkodásod, megtanulod a logikus gondolkodást, a problémamegoldást és az absztrakt gondolkodást is. Segít a memória és emlékezőképesség fejlesztésében is.
  5. Ha a középiskolában megszerzed a nyelvvizsgát, sok pluszpontot kaphatsz a felsőfokú intézmények felvételi eljárásban. Ha felsőfokú és/vagy második nyelvből is van vizsgád, még több pont érhető el.

Vagyis csak nyerni lehet!

Melyik nyelvet válaszd?

Erre nincs egységes recept, de a következőket érdemes megfontolni:

Francia:

Rengeteg szó ismerős lesz, hiszen az angol szavak egy része a franciából származik. A hangzása játékos, dallamos, és mivel viszonylag kevés magyar beszéli, a munkaerőpiacon jól eladható nyelv. Az anyaországon kívül a volt francia gyarmatok helyén lévő országban számít első nyelvnek. Továbbá olyan országok hivatalos nyelve is, mint Svájc vagy éppen Kanada.

Latin:

Ez a nyelv gyakorlatilag holt nyelv. Ez akár előny is lehet, hiszen nem jelennek meg új szavak, kifejezések, nem változnak a nyelvtani szerkezetek, stb. Több tudomány számára fontos ez a nyelv, többek között az orvosi kifejezéseknek latin neve van, a biológiában is gyakran kerül elő. A történészek és a régészek számára is előny, ha tudnak latinul. Mivel a mai jogrendszer alapja a római jog, aki a jogi pályát célozza meg, az egyetemen fog találkozni vele. A teológiai tanulmányok alatt is segítséget jelenthet. A legfőbb érv azonban, hogy számos élő nyelvnek is a latin az alapja, így utána jó alapozást jelent pl. az olasz elsajátítása esetén.

Német:

Az angol után a legfontosabb nyelv, főleg Európában. Az EU-n belül több országnak a hivatalos nyelve: Ausztriában, Svájcban és természetesen Németországban. Az Unió hivatalosan használt nyelveinek is az egyike. (Bár elvileg minden tagország nyelve hivatalosnak számít, a nagy bővítések után olyan döntés született, hogy csak néhány nyelven kell kötelezően fordítani dokumentumokat.) Az EU-n belüli munkavállalásnál kifejezett előnye, hogy nem kell Magyarországtól túl messze utazni.

Orosz:

Aki orosz nyelvet választ, könnyedén tud majd más szláv nyelveket is elsajátítani. A bolgár nyelvben még a betűk is ugyanazok, de szókincsben és nyelvi elemekben számos környező országnak a nyelvéhez hasonlít.

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Sándor István-emléktúra

Április 10-én és 11-én a gimnázium 12. osztályos tanulói Budapestre utaztak, hogy feltárják a XX. századi diktatúrák működését és Sándor István mártírszerzetes tragikus élettörténetét.

Tovább »