Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Hasznos információk a végzettek számára

Remélem, már mindenki túl van az érettségi izgalmain. Ez volt a legutolsó mozzanat, amely a Szalézi gimihez kötött titeket. A bizonyítvány átadása olyan, mint a születésnél a köldökzsinór elvágása. A biztonságból újfent átkerültetek a bizonytalanba.

 

Valóban kitárult előttetek a világ, amely tele van ismeretlennel. Ezek között meg kell küzdeni a megváltozott játékszabályokkal, amelyek közül néhányra rá szeretnék világítani.

Mikor szűnik meg a tanulói jogviszonyom?

Ez az egész cikk azért született, mert két évvel ezelőtt az egyik végzős nekem szegezte ezt a kérdést. Hozzáteszem, jogosan. Nos, a válasz, hogy a végzést követő első érettségi időszak utolsó napján. 

„Első, utolsó, mi van?” hallom a kérdéseket. Sajnos a jog nyelve már csak ilyen. Akkor most fordítok: számotokra a végzés napja 2023. május 5. Az első utána következő vizsgaidőszak az, aminek a múlt héten lett vége. Ennek az utolsó napja 2023. június 30. Vagyis akár kaptok érettségi bizonyítványt, akár nem (azaz esetleg nem sikerült a vizsgátok egy-egy tárgyból), a tanulói jogviszonyotok megszűnt 2023. június 30-án.

Ez azt jelenti, hogy már nem is használhatom a diákigazolványomat?

forrás: internet

Nem. 

A diákigazolvány érvényessége a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-ig tart, vagyis addig nyugodtan használhatjátok, és minden kedvezményét élvezhetitek, ideértve az utazási kedvezményt is.

Remélem, hogy a jogosultságotok ezután is megmarad, de az már az egyetem vagy az általatok választott szakmát adó középiskola által kiadott diákigazolvány miatt lesz.

Iskolalátogatási támogatás (alias: családi pótlék), adókedvezmény

Azzal, hogy a középiskolát elhagyjátok, megváltoznak az eltartottak után járó adókedvezmények és a családi pótlék szabályai is. A szülők a részletekkel kapcsolatban forduljanak a munkáltatójukhoz, ők fogják tudni a pontos szabályokat, és azt, hogy mit hogyan kell kitölteni.

És az egészségügyi ellátás?

A barcikai kórház (fotó: Kolorline)

A nappali tagozatos tanulók egészségügyi ellátásának költségeit az állam fedezi. Amennyiben felvesznek ilyen képzésre (egyetemre, felsőfokú szakképzésre, vagy szakmát tanulsz), a biztosítási jogviszony folyamatos marad. 

Ha valami miatt mégsem folytatnád tanulmányaidat, akkor a biztosítási jogviszony a diákigazolvány lejártáig érvényes, utána pedig még 45 napon át passzív jogon vagytok jogosultak rá. Vagyis 2023. december 15-e után csak akkor kaptok ingyenes orvosi ellátást, vehettek támogatott gyógyszereket, ha:

a) közben munkába álltatok, és a munkáltató bejelentett, és fizeti a terheket,

b) nem dolgoztok, de kifizetitek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amelynek az összege 9600 Ft. Az adóhatósághoz kell bejelentkezni a 18T1011-es adatlap kitöltésével.  Az adatlap letölthető elektronikusan, vagy papír alapon is beszerezhető bármely ügyfélszolgálaton.

Mindenkinek kellemes nyarat, és sikeres felvételit kívánunk!

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Székelyföldi találkozások

A „Határtalanul” pályázat támogatásával egy hetet töltöttünk el a történelmi Erdélyben. Megismerkedtünk a hagyományos gyimesi életmóddal. Felidéztük közös múltunk irodalmi és történelmi emlékeit.

Tovább »