Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Gála a javából

Szalézi-gála

Régóta vártuk, hogy a gimnázium tanulói újra színpadra álljanak és másoknak is megmutassák kivételes tehetségüket, ügyességüket. Erre a Szalézi-hét keretében, a hagyományos Szalézi-gálán adódott lehetőség.

Szentmise

A nap a Szent Család-templomban közös misével vette kezdetét. A mise Szűz Mária, mindannyiunk égi Édesanyja gondoskodó szeretetének üzenetét hozta el hozzánk.

Ezt követően az osztályok átvonultak Don Bosco Sportcsarnokba, ahol a színültig telt lelátóról megcsodálhatták az előadást. Nemcsak a gazdag repertoár, hanem a bemutatott műsorszámok színvonala is arról tanúskodott, hogy bővében vagyunk tehetségeknek. Mindegyik produkció mögött hosszú évek gyakorlása rejlik, és azoknak a pedagógusoknak, művészeknek és sportembereknek a támogatása, akik nélkül elképzelhetetlen lenne a bemutatott darabok sikere. De ahhoz, hogy a gála megvalósulhasson, legalább ennyire fontos volt Farkas Barbara és Vassné Szokircsák Diána tanárnőknek a szervező, koordináló és motivációs tevékenysége is.

Akrobatikus tornagyakorlatok és mazsorett

Az első produkció megálmodója és irányítója Kondor István tanár úr volt. Tanítványai akrobatikus mutatványokkal készültek.

Fellépő diákok: Madarász Máté, Gál Viktória, Szikszai Gergő, Farkas Dóra, Nagy Zoltán, Vörös Luca, Szegedi Máté, Hacsi Léna, Lesó Ákos, Kanyó Máté, Kövesdi Erik, Fucsala Ákos, Kohut Szabolcs, Gulyás Levente

Dargai Kamilla 13 éve versenyszerűen mazsorettezik. Csapatával tavaly első helyezést értek el a világbajnokságon, amire idén is kijutottak. 

Egy kis kedvcsináló - Gyermekek fénye

A szalézis diákok a Gyermekek fénye c. színdarabból mutattak be egy részletet nekünk. Vidám tánccal szemléltették a mű hangulatát, amelynek teljes változatát majd június 7-én adják elő, Vassné Szokircsák Diána tanárnő irányításával.

Mondd el zongorán!

Bálint Bianka, 10. B osztályos tanuló Bartók Béla Hej tulipán, tulipán, majd Ari-Bencses Anikó Sajt című darabját adta elő.

Tóth Rozália (7. A) Valse á la Chopin című zongoradarabot játszotta el a hangszeren.

Felkészítő tanárok: Kis-Paál Ágnes, Mezey Martina.

Hangszeres népzene

Borsodi népdalok következtek három borsodi lány előadásában. Mindannyian  a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában tanulnak már hosszú évek óta. Ella énekére Eszter és Mirjam szólaltatta meg citeráját.

Fellépők: Zeleni Eszter 8. B, Fodor Mirjam 11. C és Robins Ella

Ölelj babám kedvedre...

A Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában több mint 30 éve folyik tánctanítás. A színpadon fellépő fiatalok több mint 10 éve táncolnak együtt. A néptánc, a magyarságtudatuk alakításában kiváló eszköznek bizonyult; ennek is köszönhetően lelkes hívei a néphagyományok őrzésének.

Az évek során számos elismerésben részesültek. A legutóbbi díjuk az elmúlt évben szerzett „ARANY” minősítés volt.

Fellépők: Szilvási Szabolcs, Turai Eszter, Balogh Máté Kulcsár Panna, Palkó Áron, Szendrei Anna, Mándoki Dorina, Dányi Kristóf

Felkészítő tanáruk: Göcz Roland néptáncpedagógus

Az újabb néptáncblokkban kalotaszegi táncok következtek az Avas Néptáncegyüttes és Zelena Boglárka Eszter, 11.C osztályos tanulónk jóvoltából, aki hosszú évek óta lelkes tagja a tánccsoportnak.

A koreográfiát betanította: Tóth Tibor, az együttes vezetője.

Fellépők: Zelena Boglárka Eszter, Kis-Kollár Brigitta, Filepkó Balázs Levente és Tóth Tamás

Samu Eszter 10. B osztályos tanuló és Malinkó Sebestyén, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója 12 éve a Császta Néptáncegyüttes szólistái. Fiatal koruk ellenére számos elismerés birtokosai. Előadásukban rábaközi táncokat láthattunk.

Fellépők: Samu Eszter 10. B és Malinkó Sebestyén

Felkészítő tanárok: Körmöndi Tamás és Körmöndi-Namesnyik Enikőy

Vers mindenkinek

A Szalézi-gálák elmaradhatatlan része a versmondás.  Ennek keretében két fellépő adott elő egy-egy verset.  Boros Evelin, aki Békéssy Róbert Hiszek című versét szavalta el nagy átéléssel, illetve Farkas Brendon, végzős tanulónk, aki az újjászületéséről szóló verssorozatot tolmácsolta hitelesen.

Fellépők: Boros Evelin, Farkas Brendon

“A szép mozgás a szem muzsikája” - tánc

A Flash Táncstúdió felnőtt formációja két éve dolgozik együtt, de a lányok már több mint 10 éve táncolnak modern-és divattáncot. A Magyar Látványtánc Sportszövetség versenyén háromszoros arany és háromszoros ezüst minősítést értek el.

A lányok a mai gálára két műsorszámmal készültek. Látványos előadásaik a különböző rendezvényeken nagy sikert szoktak aratni. Ez ma sem volt másképp!

Táncosok: Cseh Jázmin, Dávid Dorina, Deme Anna, Farkas Bianka, Tóth Csilla, Mándoki Dorina, Száldobágyi Flóra, Joó Hanna, Lázányi Lili, Kovács Noémi, Pálfi Titanilla, Smolnicki Zsanett

Koreográfus: Bencs Zoltán

Modern tánc és a szalagok tánca

Béres Diána és Vörös Luca modern táncot mutattak be duóban. A két lány már 7 éve táncol. Rengeteget készültek, hogy előadhassák ezt a műsorszámot, amelyet a Szalézi-gálára állítottak össze.

Táncol: Béres Diána 8. B,  Vörös Luca 8. A

Seresné Trója Éva tanárnő minden évben gondoskodik színvonalas produkcióról az iskola ritmikus sportgimnasztika csapatával. Idén sem volt ez másként, most szalaggyakorlattal készülnek egy országos versenyre, így a mai gálán a verseny előtti főpróbát láthattuk. 

Fellépők: Béres Diána, Urbánszky Gréta, Molnár Nelli, Klarianka Lara, Várnay Lili, Kaibás Helga

"A zene mindenkié!"

Könnyűzenei kategóriában két produkcióval találkozhattunk. Elsőként Bóna Eszter 9. B osztályos tanuló állt színpadra. Eszter minden évben gyönyörű hangjával színesíti gálánk műsorát. Idén Rihanna Stay c. számával varázsolt el mindenkit.

Énekel: Bóna Eszter, 9. B 

A következő pillanatokban fiatalokból álló formáció vette birtokba a pódiumon felsorakoztatott hangszereket. Egy olyan műsorszámmal készültek, amely a korábbi években már volt terítéken. Azonban a The Weekend Warriors most új hangzásban szólaltatta meg a legendás Metallica – For Whom The Bell Tolls c. számát.

Fellépők: doboknál Balogh Marcell, a basszusnál Féderer Levente, a gitárnál Hadzsi Dániel és Pásztor Levente

"Ütemre, szemlehúnyva, így, Szívem, a végtelenbe vágj!"

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium többek között azért is különleges, mert nemcsak diákjainkban van benne az X-faktor, hanem tanárainkban is. Immáron sokadik éve lepnek meg minket valamilyen zenés-énekes produkcióval. A gálára Szarka Tamás: Szeret, nem szeret c. dalával készültek.

Hangszereknél: Ládi-Molnár-Gál Fanni (furulya), Dúl Imre (gitár, szólóének), Somodi-Hornyák Szilárd (basszusgitár), Balogh Edina, Perge Emese, Piaszkóné Szokircsák Ágnes, Vassné Szokircsák Diána, Tokárné Bányai Mariann (vokál)

Finálé

Egyszer mindennek vége szakad. Ez alól a Szalézi-gála sem kivétel. Szívet melengető előadásokat láthattunk, végig magas színvonalon. Éppen ezért minden reményünk megvan arra, hogy a következő májusban újra találkozunk és újabb kivételes alkotásoknak lehetünk befogadói. A Nélküled c. záródal, melyet a nap szereplői közösen énekeltek el, ennek a reménynek a jegyében szólalt meg.

Fotó: Konrád Marianna, Tóth Marcell, Balla Árpád, Szabó Levente, Deme Zsolt

Szöveg: Farkas Barbara forgatókönyvszöveg és D. Zs.

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések

Sándor István-emléktúra

Április 10-én és 11-én a gimnázium 12. osztályos tanulói Budapestre utaztak, hogy feltárják a XX. századi diktatúrák működését és Sándor István mártírszerzetes tragikus élettörténetét.

Tovább »