Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Továbbtanulási mutatóink

Az iskolánk volt tanítványai nagyon rég óta az országos átlag feletti arányban kerülnek be a felsőoktatásba, de 2023-ban új rekord született.  

Ahogy az ábrán látszik, hogy a szokásosnál kevesebben végeztek ebben a tanévben. Ennek az az oka, hogy most csak 3 osztály érettségizett, hiszen a hat évvel ezelőtt először indított 6 évfolyamos nyelvi előkészítő osztályunk majd csak jövőre fog érettségizni. 

Mi a siker titka?

1. Jól képzett tanáraink vannak. Sokan közülük már az új érettségi bevezetésének az időszakában is nálunk tanítottak, a kisujjukban van a tantárgyak közép-, és emelt szintű követelményrendszere. Ezeket már akkor figyelembe veszik, amikor a diákok az első évüket kezdik az intézményünkben. Tucatnyian töltenek be érettségi elnöki feladatokat, valamint rész vesznek az emelt szintű vizsgáztatásban. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy minden tanulót maximálisan felkészítsenek a megfelelő szintű érettségi vizsgákra.

2. Kiváló nyelvtanáraink nem csupán a középfokú nyelvvizsgára, hanem a sokkal több pontot érő felsőfokra is felkészítik a tanítványainkat. A második nyelvet tanító kollégáink segítenek mindenkinek abban, hogy abból is B2-es szintre jutva elérhessék a nyelvtudásra járó maximális pontot.

3. Osztályfőnökeink, szaktanáraink – akik a szalézi nevelési módszereket követve – a lehető legjobban megismerik tanítványainkat, hathatós segítséget nyújtanak a pályaválasztásban. Tudják, hogy kinek mi az erőssége, gyengesége, és ezek ismeretében adnak tanácsot.

4. Mindenki lehetőséget kap arra, hogy a tehetségét kibontakoztassa: a hagyományos négy évfolyamos gimnáziumi osztályban történelem vagy matematika specializációt választhatnak, e mellett minden 11-12. osztályban a legtöbb tantárgyból indul fakultáció, így az érdeklődési területnek megfelelően lehet emelt szintű érettségi vizsgára készülni. Egyre inkább megvalósul a tantárgyak koncentrációja, ma már természetes, hogy a legtöbb csoportban informatikai eszközökkel is zajlik a tanítási-tanulási folyamat. Biológiából, földrajzból és fizikából rendszeresen idegen nyelvű oldalakat használunk szemléltetésre, így az angolt vagy éppen a németet, franciát a nyelvórákon kívül is hasznosíthatják.

5. Tantestületünk rugalmas, képes arra, hogy alkalmazkodjon az újabb és újabb kihívásokhoz. Az elmúlt 30 évben számos alkalommal újítottuk meg az indítandó osztályokat, írtunk új helyi tanterveket, szerveztünk projektoktatásokat, végeztünk el továbbképzéseket, vezettünk be digitális eszközöket és oktatóanyagokat, készítettünk versenyekre diákokat. Folyamatosan nyomon követjük a változó jogszabályokat, és azonnal igazodunk hozzájuk.

6. A tanáraink személyes kapcsolatban állnak a diákokkal, nem ér véget a tevékenységük a csengővel. A szünetekben, az órák után is elérhetőek vagyunk, segítünk mindenkinek, aki valamilyen problémával fordul hozzánk. Ez a személyesség lehetővé teszi, hogy testreszabott továbbtanulási tanácsokat adjunk, és hogy együtt, közösen tudjuk megbeszélni a lehetőségeket. Iskolánkban folyamatosan jelen vannak szalézi szerzetesek és papok, akik nemcsak a lelki segítségadásban játszanak szerepet, hanem gyakran együtt pingpongoznak vagy csocsóznak a szünetekben és az órák után a fiatalokkal.

Az előző tanév eredményeinek az értékelése

Az idén – ahogy már korábban is olvashatták – új rekord született: a 2023. évi felsőoktatási felvételi eljárásban jelentkezett tanítványaink 98%-át vették fel valamelyik egyetemre. Közülük 78% az általuk megjelölt első, további 12% a második helyre nyert felvételt. 

Most rajtad a sor! Jelentkezz hozzánk, légy vidám, és tedd a jót: tanulj, segíts másokon, és a világ kapuja előtted is kinyílik!

Legfrissebb bejegyzések

„Minden búcsú egy köszöntés is egyben.”

A napokban tartottuk Dúl Imre tanár úr nyugdíjas búcsúztatóját. Tanár úr igazi közösségi ember, aki matematika-fizika-informatika szakos tanárként a tanórákon túl lelkesen kapcsolódott be a gimnázium művészeti és közösségi életébe.

Tovább »