Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Sándor István-emléktúra

Andrássy út 60.

Április 10-én és 11-én a gimnázium 12. osztályos tanulói lehetőséget kaptak arra, hogy Budapestre utazzanak, és feltárják a XX. századi diktatúrák működését és Sándor István mártírszerzetes tragikus élettörténetét.

Az első út a Terror Háza Múzeumba vezetett. Itt a fiatalok az 1944 és 1990 közötti korszakkal, a nyilasok, majd kommunisták kegyetlen bánásmódjával ismerkedhettek meg. A kiállítás egyszerre meghatónak, sokkolónak, illetve megrázónak is tekinthető. Leginkább viszont felhívta a figyelmet arra, hogy milyen hálásak lehetünk a mai szabadságunkért.

Clarisseum

A második megálló a Clarisseum volt, amely Boldog Sándor István ereklyéinek szolgál otthonául. Itt a gyülekezet egyik tagja, egy kedves helyi idős hölgy mesélt Don Boscóról, valamint Sándor István életéről. Itt élt és dolgozott az 1953-ban kivégzett szalézi testvér, vértanú, akit 2013-ban avattak boldoggá. A szerzetest embertelen körülmények között tartották fogva és ő mégis végsőkig kiállt a ifjú nemzedék mellett. Ereklyéit 2022. június 4-én helyezték el a Clarisseum templomában.

301-es parcella

Ezután meglátogattuk a rákoskeresztúri új köztemetőt. A látogatóközpontban két filmet is láthattunk; az egyik Sándor István életét, míg a másik a sírjának feltárását, és újratemetését tartalmazta.

Ezt követően a 301-es parcellában Sándor István sírjánál további ismereteket szereztünk a szovjet elnyomásról és a tragikus sorsú szalézi szerzetesről. Tanárainkkal felidéztük a korszak eseményeit és az emlékezés szalagját helyeztük el több kivégzett mártír sírjánál is.

Sándor István sírjánál

Ez az utazás az érettségi előtt nagyon hasznos tapasztalatokat adott az akkori rendszerről, és testközelből is megismerkedhettünk olyan forrásokkal, amelyek a könyvekből nem derülnek ki.

Toma Ádám 12/d osztályos tanuló

Fotó: Deme Zsolt, Kiss István

Hasonló bejegyzések

Legfrissebb bejegyzések