Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Eredményeink 2022/2023.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium a környék legjobb eredményivel rendelkező középiskolája. Ez az előző tanévre is elmondható. Sőt, az egyik mutatóban az intézmény a 12 éves történetének rekordját érte el. Hogy ez a kiváló eredmény minek köszönhető? A felkészült, céltudatos pedagógusgárdának, az iskola inspiráló környezetének, és a szalézi lelkiségnek egyaránt. 

 

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium – bejárat.

Tanulmányi eredmények

Az iskolánkban a tavalyi évben 21 osztályban összesen valamivel több mint hatszáz diák tanult átlagosan 4,21-os eredménnyel. A tanulóink 99,87%-a sikeresen vette az akadályt, összesen 8 tanulót kellett osztályozóvizsgára bocsátani, akik közül 6 mehetett a következő évfolyamba. 

Az összes zárójegy 78% lett jeles vagy jó. 46 tanulónk ért el kitűnő  (csak jelesei voltak) és 71 jeles (maximum 2 db jó) eredményt. 

Kiváló tanév végi eredmények

Érettségi eredményeink

Egy gimnázium számára az egyik legfontosabb mutató, hogy mennyire teljesítenek jól a diákok a középiskolát lezáró országos központi vizsgákon. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium – függetlenül attól, hogy milyen nehézségekkel (pl. COVID miatti lezárás) – egyenletesen jó teljesítményt nyújt. Országos átlaghoz képest is többen tesznek emelt szintű érettségi vizsgát. Az angol nyelvre és a történelemre hagyományosan sokan jelentkeznek, a többségük kiváló eredménnyel zárja a vizsgákat. Angolból az emelt szintű átlagunk 78%, töriből pedig 66% lett. 

A 99 diák összesen 442 középszintű és 87 emelt szintű vizsgát tett. Ezen a szinten érettségiző végzős diákjaink eredményesen vették az akadályokat, 13 darab nem érte el a 45%-ot, azaz nem kapta meg az emelt szintű érettségiért járó 50 többletpontot. Az emelt szinten vizsgázók 79% ért el jó vagy jeles osztályzatot

Felvételi eredményeink

Az iskola fennállásának 12. évében az eddigi – szintén kiváló – eredményeket felülmúlva rekordot döntött. Bár csak három osztályunk végzett (ebben a tanévben fog érettségizni az első hét évfolyamos osztályunk), így nominálértékben kevesebben, de százalékos arányban minden eddiginél többen kerültek be a felsőoktatási intézmények valamelyikébe. A 99 végzett tanuló közül 93-an felvételiztek, és közülük 91-et vettek fel, ami 98%-os mutató.

Nyelvvizsgák száma

Az iskolánk hagyományosan kiváló nyelvoktatással rendelkezik. A végzősök körében évek óta 70% körüli nyelvvizsga arány van. Ez egyrészt a nyelvtanáraink elkötelezettségének, folyamatos fejlődési igényének, az elhivatottságuknak és a magas óraszámoknak köszönhető.

Az idén érettségizett tanulók száma 99, ebből legalább középfokú komplex nyelvvizsgával 61 tanuló rendelkezik, amely kb. arányaiban megegyezik a tavalyival. A D osztálynál már évekkel ezelőtt látszott, hogy sikeresek leszenek, és várakozásoknak megfelelően is teljesítettek. A felsőfokú komplex nyelvvizsgák száma is az idén visszaesett. Bár sokan elérték a szintet, valamilyen oknál fogva (akár anyagi okai is lehetnek) mégsem mentek a C1 vizsgára.

Az alsóbb évfolyamokon is jelentős számban vannak nyelvvizsgával rendelkező diákok, amely nem kis részben annak köszönhető, hogy iskolánk a LanguageCert nyelvvizsgaközpont egyik vizsgahelye. Zömmel a mi diákjaink jelentkeznek, és 80% környékén van a sikeres vizsgázóink száma.

Legfrissebb bejegyzések

Székelyföldi találkozások

A „Határtalanul” pályázat támogatásával egy hetet töltöttünk el a történelmi Erdélyben. Megismerkedtünk a hagyományos gyimesi életmóddal. Felidéztük közös múltunk irodalmi és történelmi emlékeit.

Tovább »