Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Beiskolázási hírek

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium elkötelezett abban, hogy a diákjaink a legjobb oktatást és nevelést kapják. Ahhoz azonban, hogy a most általános iskolás diákok ebben az intézményben folytathassák a tanulmányaikat, számos lépést kell megtenniük. Ezen az oldalon nyomon lehet követni, hogy pontosan mikor milyen beiskolázással kapcsolatos teendők és lehetőségek vannak. Kérjük, hogy olvassa figyelmesen el az alábbi információkat! 

Tájékozódás, tájékoztatás

Egy jó döntéshez a lehető legtöbb, hiteles információ szükséges. Ha egyáltalán nem tudunk semmit, vagy csak nagyon keveset; ha van információnk, de a tartalmának az igazságát nem ellenőriztük, akkor szinte biztos, hogy téves következtetést vonunk le. 

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium számos lehetőséget ad arra, hogy belülről ismerkedhessenek az iskola profiljával, a környezettel, az itt folyó munkával, az itt dolgozókkal. 

Erre a fórumra elsősorban a szülőket várjuk, akik azon gondolkodnak, hogy hozzánk szeretnék hozni a gyermeküket. Ezen az eseményen ismertetjük, hogy milyen osztályokat indítunk, mi a felvételi eljárás menete, milyen programokat szervezünk a beiskolázással kapcsolatban. 

Emellett lehetőség van arra, hogy kicsit megtapasztalják a környezetet, megismerhessék a hasonlóan gondolkodó szülőtársakat. Természetesen közvetlenül is feltehetnek kérdéseket akár az iskolában folyó munkával, akár a felvételi eljárással kapcsolatban. 

Ez a szombat délelőtti alkalom kifejezetten a 6. osztályosokat és a szüleiket célozza. Itt az érdeklődő tanulók – oldottabb, játékos, interaktív feladatok megoldása közben – találkozhatnak leendő tanáraikkal, bejárhatják az iskolát, érzékelhetik a hangulatát. 

Amíg a gyermekek az akadálypályán vannak, a szüleik – szintén oldott, kötetlen – beszélgetést folytathatnak az iskolavezetéssel, a szalézi atyákkal, a pedagógusokkal az itt folyó munkáról, a lehetőségekről egy-egy csésze tea és harapnivaló felett. 

Ez a hétköznap lehetőséget teremt arra, hogy a leendő tanulóink (esetleg szüleik) bepillantást nyerhessenek az iskola mindennapjaiba. Bemehetnek az órákra, tájékoztatást kaphatnak a nyelvoktatásunkról, láthatják, hogyan működik egy tanítási nap. Az esemény – a szintén a gimnázium használatában is lévő – Don Bosco sportcsarnokban kezdődik, majd vezetéssel átvonulunk a gimnázium épületébe, ahol ki-ki tetszése szerint nézheti meg a foglalkozásokat.  

Magyarból és matematikából 2×2 órás felvételi előkészítőt  tartunk. Ez a tantárgyankénti két alkalom kiváló arra, hogy megtanulják a felvételi dolgozatok sikeres megírásához szükséges trükköket, illetve tapasztalatot szerezhetnek a tanáraink tanítási módszereiről, kedvességéről, gyermekközpontúságáról is. Természetesen találkozhatnak azokkal a kortársakkal is, akik potenciálisan osztálytársaik lesznek.

A honlapunkon találhatják meg a kötelezően megjelenítendő adatokat (pl. alapadatok, tanáraink, eredményeink, helyi tanterv, gyermekvédelem, stb.), valamint a nagyobb eseményekről készített hosszabb beszámolókat, fontos információkat. 

Facebook és Instagram oldalak az iskola belső életét mutatják meg rövid videók, képek és pár soros írások segítségével. Azt szokták mondani, hogy egy kép felér ezer szóval, így a képi információk is nagy segítséget nyújtanak az iskola belső hangulatának érzékeltetésére. Kérjük, hogy kezdjék el követni ezeket az oldalakat! 

Megfelelő forráskritikával (azaz az információk ellenőrzésével) segítséget nyújthat a választásban a már idejáró diákok és szüleik véleménye. Egy-egy vélemény (akár pozitív, akár negatív) önmagában nem elég, minél több jelenlegi iskolahasználót hallgatunk meg, annál pontosabb kép alakul ki bennünk. 

 A felvételi eljárás kötelező lépései

A középiskolai felvételi eljárás során számos hivatalos teendő is van, amelyet a szülőknek feltétlenül el kell végeznie. 

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium előírja, hogy központi írásbeli felvételit írjanak a hozzánk jelentkező diákok matematikából és magyarból. 

A jelentkezési határidő: 2023. november 30.

További részletekről november első felében várhatnak tájékoztatást. Kérjük, hogy figyeljenek a határidőkre, mert az, aki nem jelentkezik, már olyan helyekre, ahol ez kötelezően elő van írva, nem adhatja be a felvételi kérelmét!

Ha több olyan iskolába szeretnénk beadni a jelentkezést, ahol előírás az írásbeli felvételi, elég egy helyen megírni a szükséges felvételi dolgozatokat!

FIGYELEM: Ez még nem jelenti azt, hogy az adott intézménybe már a jelentkezést is beadta, arra később kerül majd sor!

2024. január 20-án 10.00 és 12.00 között – kerül sor a felvételi dolgozat megírására. Ez egy szombati nap, így nincs szükség a diákok kikérésre az iskolából. 

Amennyiben betegség miatt nem tud részt venni valaki a vizsgán, pótnap is van: 2024. január 30. 14.00.  Ez a lehetőség csak akkor él, ha orvosi igazolást tud felmutatni a január 20-i hiányzásról.

Az írásbeli felvételi dolgozatok eredményeiről szóló értesítést  2024. február 9-ig kell átvenni személyesen az iskolatitkártól. 

A központi felvételi vizsga eredményének ismeretében, 2024. február 21-ig kell jelentkezni a kiválasztott középfokú intézménybe.
A 8. osztályos tanulóknak az általános iskola szokta elkészíteni a jelentkezést.
A 6 évfolyamos osztályainkba jelentkezőknek önállóan kell a jelentkezést benyújtaniuk az Oktatási Hivatal megfelelő oldalán. Az ezzel kapcsolatos részletes – lépésről lépésre leíró – tájékoztatást január végén fogjuk megjelentetni. 

2024. április 8-10. között lehetőség van a felvételi jelentkezési lapok módosítására. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezési sorrendet – a felvételi pontok ismeretében – módosítani lehet. Ez azért fontos, mert az első olyan helyre fogják felvenni, aminek a pontszámát eléri. 

 2024. május 2-ig minden felvételiző megtudja azt, hogy hova vették fel.

Ha egy intézményben nem sikerült betölteni a helyeket, az adott iskola rendkívüli eljárást indíthat. 

Ahhoz, hogy véglegesen is a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja legyen a gyermekük, formálisan is be kell iratkozni. Ennek az időpontja: 2024. júniusában lesz, a pontos időpontját később fogjuk meghatározni. 

Legfrissebb bejegyzések

Péliföldszentkereszt – hittanprojekt

A 10.A és a 10.D osztály rendhagyó módon egy közös hittanprojekten vettek részt. A programsorozat alatt egyháztörténeti és történelmi ismereteket is szereztek a diákok. A háromnapos projekt a teremtésvédelem jegyében telt.

Tovább »