Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Gyermek-, és ifjúságvédelem

Bejelentést szeretnék tenni

Kérjük, kattintson a megfelelő képre:

Az intézményünk fontosnak tartja a bántalmazás (bullying) megelőzését, és ha esetleg mégis megtörténik, annak a kezelését és a kárenyhítést. A hittan projekteken, osztályfőnöki órákon és egyéni tanári kezdeményezéseken túl, rendelkezésünkre áll iskolapszichológus, szociális segítő és egy ifjúságvédelmi csoport is az ilyen jellegű gondok kezelésére.

Igyekszünk minden ügyet felderíteni, de sokszor nem jut a tudomásunkra ilyen típusú probléma. Ennek számos oka lehet: például a félelem, a bajtársiasság téves értelmezése, kisebbrendűségi érzés. Amennyiben a bántalmazó az egyik szülő vagy éppen a tanár, a hosszútávú következményektől való félelem is szerepet játszik abban, hogy nem szólnak az ügyről.

Sajnos kezelés nélkül a bántalmazás nem fog megszűnni, sőt, egyre durvábbá válhat. A tanulmányok azt mutatják, hogy olyan közösségekben, ahol a bántalmazás jelen van, olyan személyek is bántalmazók lesznek, akik egyébként korábban nem voltak erőszakosak. Az is kimutatható, hogy a bántalmazottak később maguk is bántalmazóvá válnak életük későbbi szakaszában.

Mit kell tenni, ha bántalmazásról van tudomása?

Amennyiben bántalmazásról van akár diáknak, szülőnek, tanárnak tudomása, két úton lehet elindulni:

  1. A Szerzetesi Iroda szakértői csoportja (országos)
  2. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium ifjúságvédelmi csoportja

A Szerzetesi Iroda országos hatáskörben intézkedik. A linkre kattintás után egy rövid tájékoztatást olvashatnak az eljárás rendjéről, majd a lap aljára görgetve a BEJELENTEM gombra kattintva lehet elindítani a folyamatot.

A helyi bejelentés kezdeményezésekor kattintsanak a helyi ifjúság védelmi csoport képére, ahol részletesen olvashatnak a lehetőségről és az eljárásrendről.

Köszönjük az együttműködést!

Legfrissebb bejegyzések

Péliföldszentkereszt – hittanprojekt

A 10.A és a 10.D osztály rendhagyó módon egy közös hittanprojekten vettek részt. A programsorozat alatt egyháztörténeti és történelmi ismereteket is szereztek a diákok. A háromnapos projekt a teremtésvédelem jegyében telt.

Tovább »

Sándor István-emléktúra

Április 10-én és 11-én a gimnázium 12. osztályos tanulói Budapestre utaztak, hogy feltárják a XX. századi diktatúrák működését és Sándor István mártírszerzetes tragikus élettörténetét.

Tovább »